emag profishare

duminică, 5 iulie 2009

Displazia de sold

Cu cat e depistata mai devreme, cu atat e mai usor de tratat. Fii atenta la semnele prin care o poti recunoaste

In general, imediat dupa nastere, nou nascutii sunt examinati riguros, si o eventuala displazie de sold nu are cum sa treaca neobservata. Daca e depistata atunci sau in primele 30 de zile de viata ale copilasului, tratamentul va fi simplu si va dura maximum doua luni, astfel incat, pana va implini trei luni, puiul tau va fi complet vindecat. Statistic vorbind, fetitele sunt mai predispuse sa se confrunte cu o displazie de sold (raportul incidentei pe sexe, masculin fata de feminin, este de 1 la 6). Pot fi implicate atat cauze genetice, cat si mecanice. In prima categorie se incadreaza prezenta in familie a unui caz de displazie de sold, de obicei la mama sau la sora copilasului. Tot aici intra si activitatea hormonala feminina ridicata - adica numarul mare de estrogeni – care influenteaza laxitatea ligamentara si capsulara. Din cea de-a doua categorie fac parte traumatismele suferite de bebelus in timpul nasterii normale.

Cum o recunosti
Semnele sunt vizibile cu ochiul liber. Daca observi ca are un piciorus mai scurt, pliuri asimetrice in zona feselor ori daca miscarea coapselor este ingreunata sau se aude un clic, atunci e bine sa-l duci la medic. Prin doua teste specifice, pediatrul isi poate da seama daca este ceva in neregula cu puisorul tau. Ortolani este numele primului test, prin care medicul ii flexeaza coapsele pe bazin, iar apoi le indeparteaza, iar Barlow este cel de-al doilea, in care ii apropie genunchii, pentru a vedea gradul de mobilitate al soldului.

Cum se trateaza
Fie ca e vorba de displazie unilaterala fie de cea bilaterala, se incepe un tratament ortopedic, care poate sa insemne purtarea unor chilotei de abductie
Displazia de sold, ori a doua scutece unul peste altul, pentru a tine coapsele departate. Tratamentul nu este dureros, dar este necesar, pentru ca o treime dintre cazurile de displazie de sold ajung la stadiul, mai grav, de luxatie de sold.

Ecografie, pentru diagnostic corect
Dupa doua luni, copilului i se pot face si ecografii inainte de punerea diagnosticului, iar radiografii, abia cand e mai maricel.

Riscurile diagnosticarii tarzii
Specialistii in ortopedie spun ca diagnosticare tarzie inseamna dupa primele trei luni de viata. Daca copilul incepe sa mearga fara ca soldul sa fie repus in pozitie normala, va avea un mers schiopatat, in cazul in care displazia este unilaterala. Un mers leganat, de ratusca, apare atunci cand are displazie bilaterala. Oricum, diagnosticarea tarzie face ca tratamentul sa insemne imobilizari prelungite si interventii chirurgicale dificile. In mai mult de 50% din cazurile diagnosticate cu intarziere, copiii vor avea nevoie de proteza de sold cand vor ajunge la varsta adulta!

Sursa: benessere.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu