emag profishare

joi, 28 mai 2009

Bucataria bebelusului

Alimentatia corecta, bine preparata, un program alimentar respectat in primii ani de viata vor avea un rol hotarator in dezvoltarea copilului.

In primele patru luni bebelusul isi primeste toate elementele nutritive din laptele matern. Insa dupa aceasta varsta, organismul lui are nevoie de mai multe substante energetice. Astfel se incepe diversificarea alimentatiei prin introducerea treptata a unui aliment, lasand copilul sa se obisnuiasca cu gustul si consistenta acestuia.

Fructele si sucurile din fructe facute in casa sunt apreciate de bebelusul dumneavoastra si foarte sanatoase. La sugarul alimentat natural sucurile de fructe se pot introduce dupa 4 luni, incepand cu 1/2 de lingurita progresiv, zilnic, pana la 8-10 lingurite pe zi. Odata obisnuit cu sucul, bebelusul poate primii piureul de fructe. Se incepe cu introducerea merelor rase ( pe razatoarea din sticla) cu 1-2 biscuiti rasi. In alimentatia copilului nu trebuie sa lipseasca suc de morcov- bogat in vitamina A. Dupa 6 luni se poate da compot din fructe si piureul de fructe si legume.

Incepand cu 5-6 luni se inlocuieste o masa de lapte ( de obicei masa de pranz) cu supa de legume- la inceput numai zeama, piureuri de legume strecurta prin sita de ceai sau supa crema de legume. Este momentul in care mama se va inarma cu rabdare deoarece majoritatea bebelusilor refuza mancarea. Se pot da tot felul de legume, avand grija sa se pastreze calitatile nutritive (nu vor fi fierte in exces) Tot acum se introduc: cartofii, morcovii, dovleceii, sfecla, gulii, rosii, spanacul ,este de evitat fasolea, mazarea,varza. Alimentele vor fi variate pentru a evita refuzul cel mic.

In momentul cand copilul dumneavoastra nu accepta un anumit aliment este bine sa nu il fortati, astepta-ti cateva zile si incercati-l din nou. In nici un caz sa nu renuntati sa-i mai dati legumele sau fructele respinse. Se poate obisnui si incet incepe sa respinga orice mancare.

Carnea va fi introdusa in alimentatia bebelusului dupa varsta de 7-8 luni, aducandu-i un aport de proteine necesare cresterii. La inceput se va da supa degresata de carne slaba-pui ( 2-3 ori/saptamana). Dupa 9-10 luni se poate da piureul de legume cu pasta de carne, peste sau ficat de pasare. Se interzic: carnea de gasca, porc si mezelurile pana la 3 ani.

Un lucru important in alimentatia copilului il reprezinta pastrarea unui program de masa strict, precum si rabdarea si perseverenta tinerei mame.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu