emag profishare

luni, 29 decembrie 2008

De ce au nevoie mamele care alăptează

ODIHNĂ
Odihna suficientă este esențială pentru a avea destul lapte, mai ales în primelesăptămâni de alăptare. Corpul se reface după naștere. iar dacă vă odihniți prea puțin puteți deveni stresată, iar cantitatea de lapte se poate micșora. Încercați să dormiți odată cu copilul.

RELAXARE
Relaxați-vă cât mai mult, mai ales înainte de a alăpta copilul. Stările de încordare fizică și emoțională pot afecta reflexul de curgere a laptelui și copilul s-ar putea să nu poată suge cât lapte are nevoie.

LICHIDE
Mamele care alăptează trebuie să bea multe lichide (de la șase până la opt pahare pe zi). Este bine să vă obișnuiți să beți un pahar cu apă sau cu suc de fructe neîndulcit, înainte sau în timpul fiecărei alăptări.

HRANA ZILNICĂ
Când alăptați corpul dumneavoastră folosește substanțe nutritive în primul rând pentru a produce laptele pentru copil și apoi pentru propiile nevoi. Totuși hrana zilnică poate afecta cantitatea laptelui. O mamă care alăptează are nevoie de circa 2500 de calorii pe zi - cu 200 până la 500 mai multe decât în timpul sarcinii. Alimentele zilnice trebuie să includă circa 65 grame de proteine și mult calciu. Vă voi prezenta în continuare un îndrumar pentru regimul dumneavoastră alimentar.

Grupe de alimente --- Porții zilnice --- Surse
1. Lactate --- 3 până la 4 porții --- Brânzeturi, creme cu lapte și ouă, budinci, lapte, iaurt
2. Surse de proteine --- 2 până la 3 porții --- Pește, fasole uscată, carne slabă de vită sau de porc, linte, carne de pasăre, ouă.
3. Fructe și legume --- 7 până la 9 porții, între care una bogată în vitaminaC --- Legumele cu frunze verde închis, legume portocalii și roșii, kiwi, avocado, portocale
4. Cereale --- 6 până la 11 porții cu 3 sortimente din cereale integrale --- Pâine, cereale, clătite, paste făinoase, orez
5. Dulciuri și grăsimi --- Cantități moderate --- Cartofi prăjiți, frusecuri, bomboane

Unele alimente din hrana dumneavoastră pot provoca unele probleme sugaruluiȘ
  • Încercați să mâncați cât mai puține alimente care produc gaze (cum sunt varza, conopida, broccoli, fasolea, usturoiul și ceapa) dacă observați că bebelușul este mai agitat după ce ați consumat aceste alimente.
  • Cofeina din cafeaua pe care o beți îi poate face pe sugari mai agitați.
  • Unii copii sunt alergici la proteinele din laptele de vacă. Dacă credeți că bebelușul este alergic, nu beți și nu mâncați timp de două săptămâni niciun aliment care conține lapte de vacă, pentru a vedea dacă dispar simptomele alergiei (eczemă sau urticărie, dureri sau crampe abdominale, vomă sau diaree).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu