Si uite-asa va intoarceti intr-o buna zi cu bebelusul acasa de la maternitate si totul e perfect (perfectiunea fiind redefinita desigur in termeni de putin somn si multa ingrijorare inutila). Pana cand bebe incepe sa planga si nu se mai opreste si nici tu nici consortul nu stiti ce sa-i faceti, in ciuda faptului ca in toate cartile scrie ca instinctul matern trebuie sa-ti dicteze intotdeauna foarte clar ce are copilul si cum sa-l faci sa se simta mai bine si deci sa taca. Numai ca in practica odrasla pare sa planga intotdeauna la fel (adica tare) si nu se opreste nici dupa ce ai epuizat toata lista de posibile probleme enumerate la pagina 25. Dealtfel, nici dupa ce ai aruncat pe fereastra pagina 25, impreuna cu celelalte 600 de pagini ale cartii cu pricina si cu inca alte trei carti care sustineau acelasi lucru, bebe nu se opreste din plans. Trece-o zi, trec doua, trec trei, pana ajungi in punctul in care ai incerca si voodoo magic, poate-poate ajuta cu ceva. Probabil ca cel care va inventa vreodata un remediu universal pentru colicii bebelusilor va deveni cel mai bogat om din lume.
Pana una-alta insa, Amazon face afaceri bune cu orice titlu care include cele trei cuvinte magice: bebe, colici, somn. Sau echivalente. Sa luam best-sellerul “Bebelusul meu e cel mai fericit”, al dr. Harvey Karp, pediatru si profesor la UCLA School of Medicine. Doctorul asta a studiat el ce-a studiat si, desi nu pretinde ca a descoperit cauza clara a colicilor, macar a gasit cateva chestii care ajuta. El isi rezuma metoda de calmare bebeluseasca prin 5 de S:
1. Swaddling (infasat)2. Side/stomach position (pozitionare pe o parte/pe burta)
3. Shhhing (aici cred ca nu mai e nevoie de traducere)
4. Swinging (leganat)
5. Sucking (supt)
De asemenea, dr. K este de parere ca primele trei luni de viata ale bebelusilor reprezinta de fapt un al patrulea trimestru de sarcina, timp pe care ar fi trebuit sa-l petreaca in uter, daca n-ar fi fiinte umane cu creiere mari, in capete si mai mari. Cu alte cuvinte, ori ne nastem la 9 luni de sarcina, cu un sistem nervos incomplet dezvoltat, ori nu putem supravietui ca specie. Asa ca scopul principal al celor 5 S este de fapt sa mimeze mediul intrauterin cu care bebe a fost obisnuit atat timp: zgomotele infundate, leganatul, spatiul stramt. Suptul si statul pe o parte nu prea stiu cum sa mi le explic, dar daca functioneaza, cui ii mai pasa?
Un lucru foarte bun la “The Happiest Baby” este ca exista si in varianta DVD (din pacate inca nu este disponibila si in limba romana) pentru ca fericirea bietilor parinti somnambuli sa nu depinda neaparat de citirea unei carti de 300 de pagini. Iar 40 de minute de imagini pot fi mai edificatoare decat orice text. Ce nu mi-a placut insa, pe langa muzica cheesy (oameni buni, nu bebelusii sunt cei care se uita la filmul asta!), a fost faimoasa simplicitate americana, care poate naste monstri de genul: infasarea copilului din doua miscari jos-sus (down-up, down-up) e prea greu de retinut, hai sa-i spunem mai bine “dudu wrap”. Ca nu degeaba avem creierele astea mari. Duh!
Iată şi cum se face înfăşarea DUDU ce explicată în carte şi pe DVD.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu