emag profishare

luni, 7 septembrie 2009

Alimentatie la 9 luni si despre iaurt la copii.

1.Iaurtul este un aliment foarte sanatos, atat prin aportul de calciu cat si prin faptul ca regleaza tranzitul intestinal, putand fi introdus in alimentatia copilului de la 6-7 luni; ideal ar fi sa preparati iaurtul in casa, dar daca timpul nu va permite si daca micutul dumneavoastra tolereaza, se pot da si iaurturi din comert cu sau fara fructe, in functie si de preferintele copilului.

Atentie: sunt unii copii care nu tolereaza iaurturile din comert (dezvoltand uneori episoade de diaree dupa consumul acestora), de aceea este bine sa se tatoneze intai toleranta digestiva a copilului, incercand la inceput un iaurt simplu si abia apoi iaurturile cu fructe. Daca observati modificari ale scaunului dupa acestea (in sensul aparitiei diareei) sau eruptii cutanate, este bine sa renuntati la acel preparat.

De asemenea, daca ati observat ca puisorului dumneavoastra ii place si ii merge bine cu un anumit tip de iaurt (o anumita marca) este indicat sa nu o schimbati. Un iaurt zilnic este binevenit si nu este prea mult; daca vi se par prea dulci cele cu fructe atunci puteti da iaurt simplu.

2.Alimentatia unui sugar cu varsta de 9-11 luni ar trebui sa includa 4-5 mese pe zi:

  • dimineata si seara: lapte cu sau fara cereale
  • intre masa de dimineata si cea de pranz se poate da suc de fructe, daca sugarul cere
  • la pranz: pe langa supa, sugarul poate primi pireu de legume (care poate include legume variate) cu carne (de manzat, pasare sau peste slab, ficat, creier; se evita carnea de porc) sau ou fiert (de preferat doar galbenusul deoarece albusul de ou poate provoca alergii la unii copii sub un an); ca desert se pot da fructe zdrobite (eventual din compot) sau suc de fructe
  • dupa amiaza – o gustare care poate cuprinde: fructe (banane, mere rase) care se pot amesteca fie cu cereale "instant" sau biscuiti rasi, fie cu branza de vaci; un iaurt; o budinca preparata in casa; mamaliguta cu branza, gris cu lapte, orez cu lapte.

    De asemenea puteti incerca, daca bebelusul poate mesteca, tartina cu unt si ceva dulce (gem). Faina de orez preprajita este de fapt tot un preparat de cereale ("instant" adica pulbere care se dizolva in lapte) care insa contine numai orez si nu alte cereale.

    3. Somnul este foarte variabil de la un copil la altul: in general sugarul la aceasta varsta doarme cam 10-12 ore noaptea si 2 ore ziua. Unii dorm mai mult altii mai putin, unii adorm mai devreme altii mai tarziu; de asemenea sunt unii copii care nu mai dorm in timpul zilei, fara ca aceste variatii sa fie "grave". Dar si somnul sugarului este un ritual care poate fi influentat: daca bebelusul adoarme seara tarziu, va fi scos la plimbare spre seara si se va incerca mutarea perioadei de somn de dupa-amiaza mai devreme (ora 13-14). Dar daca nu se reuseste, nu trebuie sa va ingrijorati: fiecare copil are ritmul lui si acesta se modifica de la o etapa la alta, putand fi doar o perioada trecatoare.

    4. Este de preferat sa se faca in continuare baie zilnica sugarului: doar asa se poate asigura o igiena corespunzatoare si se deprinde copilul cu un anumit program. La aceasta varsta de obicei baita este o placere pentru cel mic, fiind si un prilej de joaca; spalarea parului se poate face mai rar de 2-3 ori pe saptamana, mai ales in anotimpul rece. Acolo unde nu sunt conditii corespunzatoare (camere neincalzite iarna) baia zilnica generala se poate face si mai rar, doar cu spalarea partiala zilnica (in special zona care e in contact cu scutecul).

    5. Daca vremea e frumoasa, este recomandata plimbarea zilnica cel putin 30 de minute pe zi, chiar si in anotimpul rece cu conditia sa fie imbracat corespunzator: nu se va scoate insa copilul afara daca e foarte frig sau daca ploua. Un copil care iese afara zilnic este mai linistit, vesel, mananca si doarme mai bine, dar daca intr-o zi sau doua nu reusiti sa-l scoateti la plimbare nu se intampla nimic rau.

  • Sursa: copilul.ro

    13 comentarii:

    1. Buna! Baie zilnica??? Nu se recomanda nici macar la nou nascut, ei fiind practic foarte curati, spalarea excesiva usuca si irita pielea, realizand astfel un teren propice pt instalarea eczemelor(atat de des intalnite in ultima vreme, din pacate). Se recomanda baia de 2-3 ori/saptamana. Gem pt un bebelus sub an? Continand zahar, favorizeaza dezvoltarea obisnuintei pt dulce, inainte de un an exista un NU mare pt zahar si sare!!! Si asa obezitatea la copii devine o problema chiar si in Romania. Cand va referiti la lapte, sper ca nu va ganditi la lapte de vaca sub un an, fie el cu mamaliga, orez sau orice altceva. Iaurt, branza de vaci proaspata da, dar nu lapte de vaca. Peste sub un an? Este alergenic!
      Ma ingrozesc cand citesc sfaturi pt mame si bebelusii lor pe site-uri romanesti. Exista atatea surse de informatie americane care sunt la zi cu ultimele studii clinice, lucrurile se schimba de la an la an. Literatura de specialitate romaneasca lasa muuuult de dorit, s-a ramas la nivelul anilor '60-'70. De ce nu va puneti la punct? Pacat!
      Ana

      RăspundețiȘtergere
    2. Se prea poate sa ai dreptate cu unele spuse de tine in comentariu, dar daca e sa ne uitam tot la americani, unde e aceasta litereatura de specialitate diferita de cea romaneasca, la ei sunt mai multi copii obezi si cu probleme. Ce e adevarat si la noi apar astfel de probleme, dar daca e sa o iau cu laptele de vaca eu as tinde sa cred ca e mai sanatos decat alte produse la pachet.

      RăspundețiȘtergere
    3. Au copii obezi nu din cauza regulilor alimentare pt primul an de viata (care sunt foarte logice si nu multe, ci cateva si demne de luat in seama), dar asta e alta poveste. Oricum si Romania e "campiona" la obezitate atat la copii, cat si la adulti.
      Laptele de vaca e greu digerabil chiar si pt adulti (chiar incriminat de unii nutritionisti ca ar cauza anumite tipuri de cancer consumat dupa varsta de 3 ani), cat despre bebelusi nu exista dubiu ca e asa, in plus inainte de 1 an nu asigura necesarul bebelusului asa cum cred unii, pe de alta parte creste riscul alergiilor. Produsele la pachet de care vorbesti tu sunt sanatoase in sensul ca desi derivate din lapte de vaca, sunt formulate in asa fel incat sa sigure toate princiipile necesare, are multi compusi greu digerabili "taiati", astfel ajutand digestia lor si scazand riscul alergiilor. Spun de alergii pt ca din ce am vazut eu, sunt atat de frecvent intalnite, incat te cam ingrozesti, aici intra bineinteles toate manifestarile de tip alergic, pornind de la banal urticarie, mergand la astm si la eczeme. Asa ca daca exista o minima dovada ca ceva ar cauza alergii, e mai bine de evitat, alergiile fiind greu de tratat cateodata.
      Nu vreau sa uit de laptele de mama care e practic cel mai bine formulat si cel mai minunat lapte existent pt bebelus. Acolo unde e posibil, 6 luni de alaptare exclusiva reprezinta unul din cele mai valoaroase cadouri pe care le poti face copilului tau.


      N-am nimic cu literatura romaneasca medicala, doar ca o cunosc, e prost scrisa, saraca in informatie de ultima ora, in Romania nu exista practic cercetare, de aceea intotdeauna voi citi cu real interes literatura americana medicala (engleza fiind atat de accesibila). Bineinteles daca stii suedeza, sunt sigura ca poti citi niste tratate suedeze foarte bine scrise, dar nu e cazul meu.:)Si un alt lucru deranjant e ca in Romania multe lucruri in medicina se fac dupa ureche si complet haotic.

      Cat despre iaurt, eu il recomand calduros pe cel facut acasa, e dulceag, cremos, fara chimicale si se face atat de usor. Poti face acasa un iaurt cu fructe delicios, adaugand fructe dulcege iaurtului. La fel se poate face branza de vaci atata de buna si atat de rapid de facut.
      Numai bine,
      Ana

      RăspundețiȘtergere
    4. Ai dreptate in multe privinte, dar acum ca am citit intreg comentariul tau suneai la sfarsit de un iaurt facut in casa, si branza de vaci, daca stii cum se fac te rog sa ne impartasesti si noua aceste retete, cred ca ar fi interesante pentru mamici si gustoase pentru copii.

      RăspundețiȘtergere
    5. Da, este f simplu de facut si mai ales gustos (ambele ies nu acre ca cele din comert, ci oarecum dulcege). Pt ambele ca regula generala se foloseste lapte integral, bebelusii au nevoie de grasimi. Eu folosesc lapte organic de vaca pasteurizat, n-am acces aici unde locuiesc la laptele de vaca de la tara ca in Romania. Asa ca eu nu fierb laptele, el fiind ultrapasteurizat. Daca se foloseste lapte de vaca proaspat, atunci va trebui fiert. Pt branza de vaci: de obicei folosesc 1 litru de lapte, il pun intr-un vas pe foc pe aragaz, folosesc degetul pt a testa temperatura, ideea e ca trebuie sa fie cald, cald, nu caldut, aproape de punctul fierbere, dar nu fiert. Atunci cand introduci degetul in lapte trebuie sa-l simti cald, dar nu trebuie sa te arda. Stiu ca suna total nestiintific, dar n-am termometru alimentar, asa ca deja ma descurc cu "testul cu degetul".:) Sting focul, iau vasul deoparte, adaug pe rand cate o lingura de otet (se poate adauga si suc de lamaie, e necesar practic un acid care sa coaguleze). Dupa fiecare lingura amestec laptele, pun cam 2-3 linguri de otet pt un litru de lapte. Amestecand laptele cu otetul, la un moment dat branza se va separa de zer (zerul are culoare galben verzuie), moment in care stii ca nu mai trebuie adaugat otet/zeama de lamaie. Atunci transfer tot amestecul intr-un bol, il acopar si il las asa la loc racoros, cateva ore sau de seara pana dimineata pana se raceste bine. Apoi torn amestecul intr-o strecuratoare deasa (se poate folosi si o panza curata pt branza, eu nu folosesc), acopar cu capac si las asa la scurs aprox. 24 ore in frigider. Acidul adaugat laptelui (otet/zeama de lamaie) va ramane in zer, branza iese f cremoasa si dulce daca o scurgi in jur de 24 ore. Pt o si mai buna cremozitate, bag branza in food processor si iese o crema delicioasa ce o adaug la piureul de fructe sau legume. Cu aceasta branza pe pot face papanasi, tot felul de deserturi,etc.

      Iaurt se face punand laptele pe foc (eu folosesc aprox 1 litru de lapte pasteurizat de vaca) intr-un vas, se aduce la punctul de fierbere, se stinge focul, se transfera laptele intr-un bol, se lasa la racit pana cand din nou la testul cu degetul este caldut, de data asta caldut ca si laptele pe care il dau bebelusului (nicidecum cald, cald pt
      ca atunci se branzeste). Cand e doar caldut se adauga aprox. 4 linguri de iaurt (nu e o cantitate batuta in cuie) din comert (eu folosesc iaurt simplu organic) si se amesteca bine. Se transfera in borcane/recipiente cu capac si se lasa la caldurica (eu le asez in cuptorul stins pt ca acolo temp. e constanta) pt 7-8 ore, dupa care se gusta, se verifica daca s-a format iaurtul sau nu. Daca in casa e f cald, e f probabil ca iaurtul sa fie gata in 3 ore de ex, atunci trebuie atentie pt ca iaurtul sa nu devina acru prea repede. Eu de obicei trebuie sa astept 8 ore, dupa care iaurtul e chiar bun la gust, avand in vedere ca il dai unui bebelus, deci nu vrei sa fie prea acru. Cand iaurtul s-a format si are un gust placut se transfera in frigider. Daca iaurtul are prea mult zer, il poti pune la scurs intr-o sita deasa in care ai asezat un servetel de bucatarie de hartie gros, dar nu il lasi pt mult timp, doar atata cat sa se scurga din surplusul de zer (dupa principiul iaurtului grecesc). Si iaurtul si branza se pot pastra in frigider pt cateva zile fara probleme, se amesteca cu piure de fructe/cereale pt bebelusi/piure de legume doar inainte de a le servi bebelusului. Din iaurtul facut acasa se pot folosi cateva linguri pt urmatorul iaurt facut acasa sau se poate cumpara un iaurt mic, dupa preferinta.
      Poate pare complicat cand citesti, dar o data ce faci iartul si branza, data urmatoare ti se va parea simplu de tot si rapid si mai ales buuuun.

      Ana

      RăspundețiȘtergere
    6. O sa ma apuc sa fac si eu si cand o sa obtin vreun rezultat o sa scriu aici.
      Mai am o Intrebare, vad ca te-ai semnat Ana, ne cunoastem cumva?

      RăspundețiȘtergere
    7. Merita incercat. Nu, nu ne cunoastem, am ajuns din intamplare aici cautand una, alta pe net pt bebelusul meu.

      RăspundețiȘtergere
    8. dar daca iaurtul si branza se prepara din lapte de vaca,e bine pentru bebe?eu stiam ca bebelusii nu au voie lapte de vaca .sau daca il transformam in branza sau iaurt nu e acelasi lucru ca si cand e simplu?

      RăspundețiȘtergere
    9. E bine sau nu, nu pot sa-ti spun cu siguranta dar de sanatos eu zic ca e mai sanatos, pentru ca un iaurt cumparat are valabilitate 3-4 saptamani chiar, un iaurt natural facut de tine nu o sa tina niciodata macar o saptamana ci decat 2-3 zile, si nu contine tot felul de conservanti. Ei iti vor lua ochii cu iaurt imbogatit cu Omega3, fier si altele ca sa te convinga ca a lor e mai bun. Dar eu raman la parerea ca ce e natural e mult mai bun si ar fi bine sa ai si lapte de la un om de la tara nu din asta pasteurizat, dar daca n-ai acces la asa ceva e bun si ala.
      Suntem intr-o era cand totul contine ceva nebenefic organismului si netestat pe o perioada indelungata pentru a se vedea efectele, asa ca de ce sa nu manac ce e de la natura nu de la natura+interventia umana care sa fim sinceri e supusa unor mari greseli.

      RăspundețiȘtergere
    10. reteta pentru branza facuta in casa:
      se pun 250 ml lapte UHT de 3,5 % grasime la fiert. Cand este pe punctul de a clocoti de adauga 2 pastile de calciu lactic pisate. Se amesteca pana se separa branza de zer. Se ia vasul de pe foc si se lasa branza la scurs intr-un tifon sau sita deasa. Cantitatea ajunge pentru 2 zile la un copil de 6-8 luni.

      o alta reteta: se pun la fiert 500 ml. lapte UHT de 3,5 % grasime. Cand fierbe se adauga un iaurt simplu de 150 grame si se amesteca pana se separa branza de zer.

      nu se foloseste lapte degresat!
      raluk

      RăspundețiȘtergere
    11. De ce tot combinati fructele cu altceva? Nu sunt mai bune si mai sanatoase simple. Fac alergie la celebra combinatie mar-biscuite...Orice aliment combinat cu fructe incetineste si ingreuneaza digestia fructelor(care se digera in mod normal cel mai rapid), si de aici vin neplacerile cu balonari, gaze, dureri de stomac. Fructele se dau pe un stomac cat mai gol. Alta chestie hilara este iaurtul de casa care se face tot cu iaurt din comert, pai e de casa sau nu? Ultimul comentariu dinaintea mea(raluk): ptr. ce naiba alegi lapte UHT daca tot trebuie sa-l fierbi? Poti foarte bine sa alegi un lapte proaspat de vaca, repet, daca tot il fierbi...

      RăspundețiȘtergere