emag profishare

luni, 15 iunie 2009

Salariu mediu pentru nastere!

Astazi am auzit de la o prietena despre acest salariu mediu pentru nastere, n-am stiut nici eu ce este acesta si la ce se refera dar se pare ca nu stiu despre acest lucru multe femei.
Asa ca trebuie sa verifici ce drepturi ai si ce nu ai in cazuri de nastere, deces, etc?
Din cautarile facute iata ce am gasit pe internet referitor la acest subiect.

Sursa: avocatnet.ro
1. Din pacate angajatorii nu stiu ce sa faca atunci cand au de dat, sau se fac ca nu stiu. Daca au de luat atunci stiu multe. Trebuie ca si noi, salariatii, sa ne cunoastem drepturile.
2. Prevederile Contractului colectiv de munca unic la nivel national (CCMUNN) pe anii 2007-2010 sunt obligatorii pentru toti angajatorii si salariatii din toate unitatile. Iata ce spune acesta:
ART.51. - In afara de ajutoarele prevazute de lege, la care au dreptul, salariatii vor beneficia si de urmatoarele ajutoare:
a) in cazul decesului salariatului, un ajutor acordat familiei, de cel putin doua salarii medii lunare pe unitate;
b) daca decesul a survenit din cauza unui accident de munca, a unui accident in legatura cu munca sau a unei boli profesionale, cuantumul ajutorului acordat familiei va fi de cel putin 3 salarii medii pe unitate;
c) un salariu mediu pe unitate, platit de aceasta mamei, pentru nasterea fiecarui copil; daca mama nu este salariata, sotul acesteia beneficiaza de plata unui salariu mediu pe unitate;
d) un salariu mediu pe unitate platit de unitate la decesul sotului sau sotiei ori la decesul unei rude de gradul I aflate in intretinerea salariatului.
3. Puteti sa cereti si acum aceste drepturi. Conform Codului muncii, termenul de prescriere este de 3 ani de la data nasterii dreptului.
4. Daca tineti legatura cu noi, pe acest forum, veti afla mereu care va sunt drepturile.(dar si obligatiile).

Iar asta e reglementata prin Contractul Colectiv de Munca la nivel national 2007-2010. Click aici

Tot ce trebuie sa faci pentru a bebeficia de acest salariu mediu, e sa depui o cerere scrisa in dublu exemplar, la care anexezi si certificatul de nastere al copilului. Cererea ai grija sa fie semnata, datata precum si sa i se treaca un numar de inregistrare la angajator.
Un model de cerere gasesti aici.

Link-uri referitoare la subiect:
miresici.ro
avocatnet.ro

Va doresc succes tuturor si sper ca mamicile care obtin acest salariu sa revina cu un comentariu aici.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu