emag profishare

marți, 24 februarie 2009

Masaj si Gimnastica copil

Nu am mai scris de ceva vreme pe blog pentru ca bebelusul meu imi manaca mult timp si cand prind si eu ceva liniste prefer sa dorm, dar azi vreau sa vad daca voi va masati bebelusul, cum si cand.
Eu urmez sfaturile mamei mele desi nu imi iese la fel ca ei, ii fac masaj inainte de baitza ca dupa baie plange si n-am sanse sa-i fac masaj.
Iata si cateva sfaturi date de un medic.

Medicul pediatru Mircea Anghelescu recomanda ca piciorusele si mainile micutului sa fie bine unse cu ulei, mai ales in zona pliurilor si intre degete, pentru ca aici pielea este mai sensibila. La manute se maseaza mai intai degetele: buricele, prima falanga, a doua falanga, palma, apoi antebratul, bratul, umarul si gatul. Pentru masajul picioruselor, intindeti bebelusul pe spate, cu o mana ridicati unul din picioare, iar cu degetele celeilalte maini masati partea din spate, de la fese spre calcaie. Pentru un efect benefic impotriva constipatiei este indicat sa repetati aceasta miscare de cinci ori si apoi sa treceti la celalalt picior. Este foarte important ca acest masaj sa nu dureze mai mult de doua-trei minute. In plus, nu trebuie sa masati copilul daca are febra sau o eruptie cutanata.
Masajul bebelusului este mai mult decat un act de tandrete. Inseamna legaturi stranse intre copil si parintii lui, dezvoltare sanatoasa si crestere armonioasa. Daca acest ritual al masajului se continua pe o perioada de mai multi ani, copilul va creste autonom si independent. Mangaierile ferme pe corpul micutului il vor ajuta la eliminarea tensiunii musculare. Bebelusul va invata sa isi controleze mai bine miscarile si sa isi tina capul drept. In plus, dupa masaj, copilul va fi mai tonic. Pentru copiii nascuti prematur, masajul amelioreaza functiile vitale, regleaza respiratia si favorizeaza formarea anticorpilor. "In cazul copiilor nascuti prematur este indicat insa ca parintii sa mearga cu puiutul la medicul pediatru", avertizeaza dr. Mircea Anghelescu. Prin acest tip de contact, bebelusul se va obisnui cu mangaierile si nu va simti disconfort atunci cand este atins.
Masajul puiutului trebuie sa se realizeze atunci cand el este complet treaz. Puteti sa il masati si de trei ori pe zi, atat timp cat operatiunea nu dureaza mai mult de cateva minute. Cel mai bun moment insa este dupa baita de seara. Astfel el va adormi linistit si va visa frumos.
Pentru usurarea digestiei si eliminarea gazelor este indicat sa masati abdomenul micutului, cu miscari circulare, de la dreapta spre stanga, in sensul acelor de ceas. Pentru rezultate maxime este bine ca frictionarea burticii copilului cu ulei sa dureze in jur de 10 minute.
Rezemati degetele mari ale mainilor pe fruntea puiutului, deasupra nasului si apasati usor. Lasati degetele sa alunece de-a lungul nasului de la radacina catre nari. Apoi masati spre exterior, de-a lungul pometilor catre urechi. Aceasta tehnica este benefica pentru desfundarea nasucului.
Sursa: Jurnalul National

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu