emag profishare

miercuri, 28 octombrie 2009

Paracetamolul scade efectul vaccinurilor

Paracetamolul scade febra, dar şi imunitatea. Medicamentul, administrat celor mici înainte sau după vaccin, le atacă sistemul imunitar, avertizează specialiştii cehi. Cei mai mulţi părinţi le dau celor mici paracetamol preventiv, ca să nu facă febră. Medicii spun însă că medicamentul este indicat după vaccinare doar dacă temperatura celui mic trece de 38 de grade.



Paracetamolul este unul dintre cele mai utilizate medicamente. Acesta se găseşte în cel puţin o sută de produse farmaceutice, toate disponibile fără reţetă medicală. Alină durerea şi scade febra. Doar că pastila le poate face copiilor mai mult rău decât bine. Un grup de cercetatori din Cehia a descoperit ca prin administrarea de paracetamol copiilor, imediat dupa vaccinare, se pot reduce efectele imunizarii.

"Administrarea profilactică a medicamentelor antipiretice după vaccinare nu ar trebui să fie recomandată, deoarece reduce răsunsul organismului la vaccin", concluzionează studiul efectuat de specialiştii de la Universitatea de Apărare din Brno, Cehia.

marți, 27 octombrie 2009

Alocatiile pentru copii vor fi calculate in functie de veniturile parintilor?

Alocatia pentru copii va fi calculata in functie de veniturile parintilor, potrivit unei propuneri legislative a PNL, votata marti de Senat. Proiectul de lege va ajunge acum la Camera Deputatilor, care este camera decizionala. Daca legea va trece, alocatia pentru minori poate valora intre 30 si 150 de lei, in conditiile in care, in prezent, este de 40 de lei lunar.
Propunerea legislativa a primit, marti, in Senat, 77 de voturi pentru, doar unul impotriva si o abtinere.

Alocatiile ar urma sa fie calculate altfel decat pana in prezent, urmand sa reprezinte:

•5% din salariul minim brut pe tara pentru copiii proveniti din familii cu venituri de peste 6.000 de lei.
•10% din salariul minim brut pe tara pentru copiii proveniti din familii cu venituri cuprinse intre 3.500 si 6.000 de lei.
•15% din salariul minim brut pe tara pentru copiii proveniti din familii cu venituri cuprinse intre 2.500 si 3.500 de lei.
• 20% din salariul minim brut pe tara pentru copiii proveniti din familii cu venituri cuprinse intre 1.500 si 2.500 de lei.
•25% din salariul minim brut pe tara pentru copiii proveniti din familii cu venituri mai mici de 1.500 de lei.
Sursa: hotnews.ro

Asa ca daca e sa ne referim la momentul de fata cand salriul minim brut pe tara este de 600RON si sa calculam pentru o familie a caror venituri sunt de 3000RON ar rezulta urmatoare alocatie pentru copil: 0.15*600=90RON, deci se poate observa o marire a alocatie destul de buna in acest caz de mijloc. Dar sa nu fie si acest proiect ca si cel cul salariile profesorilor.

luni, 26 octombrie 2009

Iaurt si branzica de casa

Dupa ce am avut cateva discutii pe acest blog cu una dintre citioarele unui articol despre hranirea bebelusilor, si modul cum ar trebui sa-i hranim cat mai sanatos, am zis ca ar fi bine sa va prezit si voua doua retete ale acestei cititoare despre cum sa prepari usor si rapid acasa brazica si iaurtul pentru cel mic.
Asa ca o sa va public comentariul lasat de aceasta cititoare a blogului despre cele doua preparate.

Pentru ambele ca regula generala se foloseste lapte integral, bebelusii au nevoie de grasimi. Eu folosesc lapte organic de vaca pasteurizat, n-am acces aici unde locuiesc la laptele de vaca de la tara ca in Romania. Asa ca eu nu fierb laptele, el fiind ultrapasteurizat. Daca se foloseste lapte de vaca proaspat, atunci va trebui fiert.
Pentru branza de vaci: de obicei folosesc 1 litru de lapte, il pun intr-un vas pe foc pe aragaz, folosesc degetul pt a testa temperatura, ideea e ca trebuie sa fie cald, cald, nu caldut, aproape de punctul fierbere, dar nu fiert. Atunci cand introduci degetul in lapte trebuie sa-l simti cald, dar nu trebuie sa te arda. Stiu ca suna total nestiintific, dar n-am termometru alimentar, asa ca deja ma descurc cu "testul cu degetul".:) Sting focul, iau vasul deoparte, adaug pe rand cate o lingura de otet (se poate adauga si suc de lamaie, e necesar practic un acid care sa coaguleze). Dupa fiecare lingura amestec laptele, pun cam 2-3 linguri de otet pt un litru de lapte. Amestecand laptele cu otetul, la un moment dat branza se va separa de zer (zerul are culoare galben verzuie), moment in care stii ca nu mai trebuie adaugat otet/zeama de lamaie. Atunci transfer tot amestecul intr-un bol, il acopar si il las asa la loc racoros, cateva ore sau de seara pana dimineata pana se raceste bine. Apoi torn amestecul intr-o strecuratoare deasa (se poate folosi si o panza curata pt branza, eu nu folosesc), acopar cu capac si las asa la scurs aprox. 24 ore in frigider. Acidul adaugat laptelui (otet/zeama de lamaie) va ramane in zer, branza iese f cremoasa si dulce daca o scurgi in jur de 24 ore. Pt o si mai buna cremozitate, bag branza in food processor si iese o crema delicioasa ce o adaug la piureul de fructe sau legume. Cu aceasta branza pe pot face papanasi, tot felul de deserturi, etc.

Iaurt se face punand laptele pe foc (eu folosesc aprox. 1 litru de lapte pasteurizat de vaca) intr-un vas, se aduce la punctul de fierbere, se stinge focul, se transfera laptele intr-un bol, se lasa la racit pana cand din nou la testul cu degetul este caldut, de data asta caldut ca si laptele pe care il dau bebelusului (nicidecum cald, cald pt
ca atunci se branzeste). Cand e doar caldut se adauga aprox. 4 linguri de iaurt (nu e o cantitate batuta in cuie) din comert (eu folosesc iaurt simplu organic) si se amesteca bine. Se transfera in borcane/recipiente cu capac si se lasa la caldurica (eu le asez in cuptorul stins pt ca acolo temp. e constanta) pt 7-8 ore, dupa care se gusta, se verifica daca s-a format iaurtul sau nu. Daca in casa e f cald, e f probabil ca iaurtul sa fie gata in 3 ore de ex, atunci trebuie atentie pt ca iaurtul sa nu devina acru prea repede. Eu de obicei trebuie sa astept 8 ore, dupa care iaurtul e chiar bun la gust, avand in vedere ca il dai unui bebelus, deci nu vrei sa fie prea acru. Cand iaurtul s-a format si are un gust placut se transfera in frigider. Daca iaurtul are prea mult zer, il poti pune la scurs intr-o sita deasa in care ai asezat un servetel de bucatarie de hartie gros, dar nu il lasi pt mult timp, doar atata cat sa se scurga din surplusul de zer (dupa principiul iaurtului grecesc). Si iaurtul si branza se pot pastra in frigider pt cateva zile fara probleme, se amesteca cu piure de fructe/cereale pt bebelusi/piure de legume doar inainte de a le servi bebelusului. Din iaurtul facut acasa se pot folosi cateva linguri pt urmatorul iaurt facut acasa sau se poate cumpara un iaurt mic, dupa preferinta.
Poate pare complicat cand citesti, dar o data ce faci iartul si branza, data urmatoare ti se va parea simplu de tot si rapid si mai ales buuuun.

vineri, 23 octombrie 2009

Branzica de casa pt bebelusi

De ce sa cumparati tot timpul branzica pentru cel mic, nu mai bine o faceti in casa si stiti ca nu contine tot felul de compusi chimici? Va prezint cateva metode de preparare a "celebrei" branzici de casa pentru cei mici.

Continut:

1. Brinza din lapte nefiert
Se pune laptele nefiert la prins la o temperatura de 17-20 grade. Dupa ce s-a prins (circa 24h), se pune putin la foc mic pentru a grabi coagularea.Se lasa sa se receasca, se strecoara si se lasa la scurs in tifon (4h). Brinza va iesi un pic acruta.

2. Brinza din lapte fiert
Laptele fiert si racit la 37 grade (cald la deget), se insaminteaza cu 2 linguri iaurt, se amesteca si se pune la prins intr-o cratita. Cind este prins (circa 10h) se pune la foc mic pina se formeaza cheagurile. Se strecoara si se lasa la scurs in tifon (4h).Mai putin acruta.

3. Brinza calcica sau rapida
In laptele fierbinte se pun tabletele de calciu lactic (8 comprimate /1l lapte). Se amesteca continuu pe foc pentru a nu se forma cheaguri mari. Cind apare zerul se da la o parte si se lasa la racit. Se strecoara si se lasa la scurs. Este chiar dulce.

4. Brinza cu zeama de lamaie
In laptele fierbinte se adauga circa zeama de lamaie (6-8lingurite/1l lapte), dupa ce s-a coagulat se lasa la racit si apoi se strecoara si se pune la scurs in tifon. Are acelasi gust ca si brinza calcica.

Dupa ce ai obtinut aceasta branzica iata cum o poti combina sa fie mai palcuta copilului tau:

Piure cu branzica de casa (de la 9 luni):
Ingrediente: 200 g banana, 50 g branzica de casa, 5 lingurite de glucoza.
Preparare: Banana o razi pe razatoarea de sticla sau plastic. Adauga gluzoca si branzica de casa, in prealabil pasata prin sita. In final, le dai prin mixer, pana cand compozitia devine omogena.

Ficatei cu branza
Ingrediente: 2 ficatei de pasare; lapte, formula pentru bebelusi; calciu lactic 2 tablete.
Preparare: Preparati branza calcica. Fierbeti 250 ml lapte si adaugati 2 tablete de calciu lactic in momentul in care fierbe.
Lasati sa fierba cca. 3 minute, dupa care se strecoara intr-o sita. Apoi fierbeti ficatul si cand e gata pasati-l bine. Adaugati branza calcica si amestecati pana se omogenizeaza si devine o pasta cremoasa.

Mar copt cu branzica
Ingrediente: 2 mere mari, 250 ml lapte, 1 lg.orez ,1 pliculet zahar vanilat/2-3 lgt sirop de zahar.
Preparare: Se cresteaza usor merele, circular, in partea superioara, se adauga la baza coditei putin zahar si unt, se pun la copt in cuptorul prealabil incalzit, timp de 30-45 de minute.In acest timp se prepara branzica de vaci, se pune la scurs. Se fierbe o lg cu varf de orez, (se poate scurge sau nu).
Se paseaza printr-o sita foarte fina merele coapte.Se paseaza branzica de vaci,se amesteca cu merele,pana la omogenizare iar la final se adauga orezul tot pasat si pliculetul de zahar vanilat si se amesteca bine pana se obtine o compozitie cremoasa.
Se da la frigider pana se raceste usor.

marți, 13 octombrie 2009

Ziua Mamei si Ziua Tatalui.

Dragi parinti s-a promulgat legea care instituie ziua mamei si ziua tatului, dar stati linistiti nu va ganditi ca se da ceva.

Legea prevede ca prima duminica a lunii mai sa fie declarata “Ziua Tatalui", iar a doua – “Ziua Mamei", si are drept obiectiv asigurarea unui "echilibru social si evidentierea importantei ambilor parinti in viata de familie si in societatea romaneasca".
Potrivit initiatorilor, legea este "simbolica", ea nu implica "niciun consum financiar" si nici nu acorda zile libere.

De asemenea, initiatorii au explicat ca Romania era singurul stat din UE "care nu-i onoreaza pe cei doi parinti in cadrul unor sarbatori destinate acestora" si printre putinele tari ale lumii care, in lipsa unei Zile a Mamei, a marcat doar Ziua Femeii - 8 martie, extinzandu-i acesteia aria de semnificatii.

Asa ca daca cumva sperati la o zi libera sau ceva moka luativa gandul.