Retete pentru prepararea mancarii pentru bebelusi se gasesc peste tot. Trebuie doar sa combini fructele sau legumele si carnea. In acest mod ii poti oferi mancare sanatoasa puiului tau, preparata in casa cu dragoste si grija. Retele nu sunt complicate si prepararea lor nu dureaza mult. Invata cum sa faci mancarea sa para interesanta pentru copil!
Mancare pentru bebelusi
Primele intalniri ale bebelusului cu mancarea se pot transforma in obiceiuri pe care le va folosi toata viata atunci cand mananca. Un regim alimentar format doar din mancare conservata (cumparata) nu ii va oferi copilului toate substantele necesare. Ca parinte poti schimba multe in alimentatia copilului tau. Cand prepari mancarea stii care ii sunt gusturile. Stii cum sa tai legumele, stii sa le alegi marimea pentru ca micutul sa le manance usor.
De asemenea mancarea va avea mai multe vitamine si minerale. Poti inlatura partea grasa de la carne sau de la peste. Incearca sa pastrezi la frigider mancarea facuta de tine. Asigura-te ca pachetelele sunt datate – vei sti cand le-ai facut. Multi copii se obisnuiesc atat de mult cu mancarurile pasate incat refuza alte texturi. Deci ar putea dura pana cand copilul va accepta si altceva. Urmatorul stadiu in alimentarea copilului este mancarea de tip “deget”.
- Ai grija de mancarea tare sau cu forma rotunda – copilul se poate ineca.
- Asteapta patru zile pana incerci sa ii oferi o noua mancare. Ai grija la alergii!
- Nu ii permite copilului sa alerge sau sa se joace cu mancarea.
- Invata-ti copilul sa mestece mancarea bine inainte de a inghiti.
- Ofera-i bucati mici de mancare.
- Incearca sa combini mancarea noua cu cea veche, preferata – e posibil sa le accepte mai usor.
- Nu-ti forta copilul sa manance, dar asigura-te ca se obisnuieste cu gustul si cu textura.
Unele probleme des intalnite sunt de parinti sunt atunci copilul prefera mancarea pasata. Poti face ca hranirea sa nu mai fie un chin urmand niste reguli simple:
- Incearca sa accepti deciziile copilului – daca el nu mai vrea sa manance sau daca nu accepta deloc mancarea, nu insista prea mult. Copiii mici au o abilitate naturala de a realiza cand le este foame sau cand s-au saturat.
- Lasa copilul sa manance odata cu toata familia. Incearca sa ii dai aceeasi mancare. Daca familia mananca alimente sanatoase, copilul ar putea adopta aceeasi atitudine. Stim cu toate ca prin imitatie copiii invata.
- Asigura-te ca atmosfera in timpul meselor este vesela, relaxanta.
- Nu folosi niciodata mancarea ca premiu sau pedeapsa.
- Copiii mici vor face multa mizerie. Nu ii opri insa sa atinga mancarea, sa o simta si sa o guste!Gaseste metode amuzante de a introduce mesele copilului. Cine ar putea rezista unei mese in care mancarea are forma unui clovn sau a unui dinozaur? Alta smecherie importanta este pacalitul copiilor. Da, ai citit bine. Ascunde fructe sau combina legume cu o mancare pe care o adora! Ce spui de prajiturele de ovaz si paine? Dar de o prajitura cu banane sau morcov?
Mancare cat mai sanatoasa pentru copil
Concentreaza-te pe multe legume, mai ales pe cele de culoare inchisa si portocalie. Adauga pastai sau fasole. Incearca si produse din grau. Copilul tau ar trebui sa accepte fructe, fie ele proaspete sau uscate. Carnea de pui si pestele nu ar trebui sa lipseasca nici ele. Incearca sa le coci, prajesti sau fierbi. Adauga alune, nuci, lactate si uleiuri vegetale. Alimentele importante pentru copil trebuie sa contina fier, calciu, vitaminele A si C si acizi grasi de tipul omega 3.
1. 2 sau 3 cesti de lapte sau alte forme ale lui: branza, budinca, iaurt sau milkshake.
2. 4 portii de fructe sui legume.
3. 4 portii de paine si cereale
4. 2 portii de carne, fasole, oua sau unt de arahide
Reteta pentru prepararea unei gustari pentru bebelusul tau
Taie un morcov si un postarnac si piseaza-le – tocmai ai obtinut o sursa excelenta de beta carotina. Fa un piure din morcov si pastarnac fierte si adauga apa sau lapte pentru a face amestecul mai consistent. Alte optiuni ar putea fi broccoli-ul si conopida pe care le combini intr-o pasta. Si cartofii dulci sau spanacul sunt indicati. Piureurile din fructe sunt si ele foarte sanatoase. Ofera-i copilului tau pere, mere, avocado, kiwi si pepeni galbeni. Adauga linte fiarta si apoi maruntita la legume – este simplu de facut!
Pentru o gustare poti adauga cartofi, porumb dulce si fileu de cod. Evita legumele tari, bomboanele, acadelele, alunele si popcornul pana la varsta de 3 ani. Taie bucati mici de legume – ai mare grija, copilul se poate ineca! Iata cateva retete pentru o gustare sanatoasa:
1. Fierbe cartoful dulce si morcovul pana se moaie. Paseaza-le si adauga si branza.
2. Fierbe broccoli pana se moaie si amesteca-l cu rosii. Adauga si migdale pisate.
3. Zdrobeste un avocado si adauga sardine dintr-o conserva. Pune amestecul pe o bucatica de paine prajita sau pe un biscuite.
Mancarea de tip “deget” recomandata copiilor
Cand copilul tau are intre 7 si 9 luni poti introduce in alimentatie mancarea de tip “deget”. Da-i voie copilului sa tina in mana si sa manance bucati de fructe spre exemplu. Acesta poate fi un pas in drumul la sfarsitul caruia va sti sa manance singur si il va ajuta de asemenea si la dezvoltarea motorie. Alimente de tip “deget” indicate sunt branza, pastele, untul de arahide, pestele, fructele de avocado si ouale. Poti crea combinatii gustoase si sanatoase pentru a face experienta mai placuta si amuzanta.
Poti pregati gustari delicioase si sanatoase pentru ca masa sa fie mai placuta. Alege spre exemplu branza, iaurt si fructe pisate pe care le asortezi cu unt de arahide si pulpa de fructe. Alte combinatii ar fi cu paine prajita, orez, legume coapte, mar sau bucati de para. Iata cateva optiuni in ceea ce priveste mancarea unui copil mic:
Poti pregati gustari delicioase si sanatoase pentru ca masa sa fie mai placuta. Alege spre exemplu branza, iaurt si fructe pisate pe care le asortezi cu unt de arahide si pulpa de fructe. Alte combinatii ar fi cu paine prajita, orez, legume coapte, mar sau bucati de para. Iata cateva optiuni in ceea ce priveste mancarea unui copil mic:
- Fructe – bucati mici de banana, piersica, para sau mar, bucati mici de avocado sau kiwi;
- Legume – cartofi copti sau morcov, broccoli, fasole verde, morcov pentru bebelusi;
- Bucati de branza;
- Oua fierte, tari;
- Stafide, caise, prune uscate;
- Sandwichuri interesante;
- Bucati mici de carne de pui sau alt fel de carne moale;
- Orez sau cereale in forma de “O”.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu