emag profishare

miercuri, 25 martie 2009

ÎNVĂŢAŢI ENGLEZA ÎMPREUNĂ CU PERSONAJELE TALE FAVORITE DIN FILMELE DISNEY

Nu vreau sa fac reclama dar cred ca e ceva foarte bun pentru copiii vostri, pe care doriti sa-i invatati engleza usor, distractiv si foarte placut.


Este vorba despre Colectia de DVD-uri Disney Magic English scoasa de cei de la DeAgostini. Învăţaţi alături de Mickey Mouse, Donald Duck, Goofy, Mowgli, Aladin, Prinţesa Ariel, prinţul-cerb Bambi şi alte personaje din universul desenelor animate Disney. Veţi vedea că învăţarea limbilor străine poate fi extrem de distractivă!

Învăţarea este uşoară!
Veţi învăţa noi cuvinte în limba engleză urmărind cele mai cunoscute filme de animaţie Disney. Veţi fredona cântecele vesele, veţi răspunde la întrebări, veţi rezolva teste şi ghicitori, veţi juca jocuri şi veţi ajunge protagoniştii tuturor aventurilor!

Deja au iesit 2 numere pe piata pana acum, se pare ca intreaga colectie va avea in jur de 55 de numere care includ DVD, revista, o folie cu abtibilduri.

Eu sunt foarte incantata de aceasta colectie si abia astept sa fac rost si de urmatoarele numere, desi bebele meu are aproape 4 luni, cand o sa creasca o sa-i fie de folos.

duminică, 8 martie 2009

Botezul fetitei mele

Vreau sa incep prin a ura tuturor femeilor, mamelor, doamnelor si domnisoarelor un calduros La Multi Ani de ziua femeii si sa aveti parte numai de bucurii si multa sanatate pentru a sarbatori si a primi urari si in anii urmatori.
Si pentru ca e ziua femeii vreau sa postez astazi un clip de la botezul fetitei mele Alexia Gabriela, careia ii urez La Multi Ani si sa creasca mare si frumoasa alaturi de cei dragi ei.

joi, 5 martie 2009

10 mituri despre cresterea copiilor

Bineinteles ca vrei sa-ti cresti copilul cat mai bine cu putinta. Pentru acest lucru apelezi la parintii tai, la vecini si la prietenele care se confrunta cu aceleasi probleme. Din vorba in vorba, de la persoana la persoana, anumite sfaturi ajung sa fie transmise la rang de mit: "daca nu faci asa tu iti asumi raspunderea pentru urmari". Unde ar fi adevarul?

Mitul numarul 1 - scurgerea nazala de culoare galben-verde inseamna ca cel mic are sinuzita si necesita tratament cu antibiotic.
Acesta afirmatie este de cele mai multe ori falsa. O infectie a sinusurilor se defineste intr-adevar printr-o rinoree de culoare galben-verde care insa dureaza intre 10-14 zile fara a se observa nici o imbunatatire a starii de sanatate.
Multe alte infectii produse de variati virusi pot determina aparitia scurgerilor nazale, insa, spre deosebire de sinuzite, aceste tipuri de infectii nu raspund la antibiotic.
Toti parintii trebuie sa inteleaga diferenta dintre o infectie produsa de un virus si cea produsa de o bacterie; numai infectia de tip bacterian raspunde la antibiotice.
Exista raspandita convingerea ca rinoreea de culoare galben-verde este echivalenta cu sinuzita; drept urmare multi parinti le dau celor mici antibiotic chiar daca nu este necesar starii lor de sanatate.
Aminteste-ti ca o scurgere nazala galben-verde inseamna ca intr-adevar copilul are o infectie, dar daca nu dureaza mai mult de 10-14 zile, atunci este vorba despre o simpla raceala care va disparea si fara antibiotic.
Mitul numarul 2 - febra iti face rau
Febra in sine nu este dureroasa si nici periculoasa decat daca este foarte ridicata (de la 38 grade Celsius in sus); nu afecteaza creierul si nu produce alte probleme. Febra nu este o boala, ci un simptom care insoteste multe dintre bolile copilariei, in special infectiile.
Trebuie sa suni de urgenta medicul de familie sau medicul pediatru daca un sugar are temperatura rectala de peste 38 grade Celsius, daca un copil cu varsta intre 3-6 luni are o temperatura mai mare de 38.3 grade Celsius sau daca un bebelus mai mare de 6 luni are o temperatura mai ridicata de 39 grade Celsius.
Pentru copiii mai mari este mai putin important numarul indicat de termometru, cat modul in care ii este influentata activitatea si starea de spirit. Daca este dinamic, activ si are chef de joaca, daca nu are dificultati respiratorii, mananca si doarme bine sau daca temperatura ii scade rapid datorita tratamentului aplicat acasa, atunci nu este nevoie sa fie consultat medicul.
Este foarte important sa retii ca febra nu constituie numai simptomul unei afectiuni serioase. In timp ce unii copii se simt bine cu o temperatura de 38.5 grade Celsius, altii pot reactiona foarte urat la o temperatura de 38.3 grade Celsius si chiar in contextul inregistrarii unei temperaturi normale sau scazute.Chiar daca micutul nu are febra, dar da semne de irascibilitate, confuzie, letargie, are dificultati respiratorii si un puls accelerat, dar slab, refuza sa manance sau sa bea lichide, are o durere de cap serioasa, are aspectul unui bolnav, chiar daca ii scade febra sau febra persista mai mult de 24 de ore, atunci consulta-l de urgenta pe medicul specialist.
Mitul numarul 3 - febra iti face bine
Febra reprezinta unul dintre primele semne ca organismul se lupta cu o infectie; scaderea febrei nu inseamna ca infectia a fost eliminata definitiv. Tratarea unei temperaturi ridicate, mai ales daca este produsa de o infectie, nu-l va ajuta pe cel mic sa se simta mai bine intr-un timp record. In cazul in care cel mic are febra, mai ales daca este destul de scazuta, dar nu se simte rau fizic, atunci este bine sa nu-i dai sa inghita nici o pastila pentru scaderea temperaturii. Trebuie sa-l pui sa bea foarte multe lichide, penru ca exista riscul deshidratarii. Daca optezi pentru un medicament ce-i va reduce febra, atunci este bine sa intocmesti un tabel cu orele la care a fost administrata tableta si sa te asiguri ca respecti un dozaj corect.
Mitul numarul 4 - cresterea dintilor
Nu este adevarat faptul ca febra, diareea, varsaturile constituie neaparat simptome ce semnaleaza cresterea dintilor. In situatia in care cel mic are si alte simptome precum o temperatura ridicata, trebuie sa stii sa cauti cauza si in alta parte - infectiile virale, de exemplu, reprezinta o boala des intalnita in randul copiilor, mai ales in perioada cresterii dintilor.
Primul dinte al sugarului apare in intervalul lunii a treia si a sasea. De obicei primii dinti care apar sunt doi dinti din fata, partea de jos, urmati de patru dinti ai maxilarului superior in decursul a 8 saptamani de la aparitia primului dinte. Pana la varsta de 3 ani, copilul va avea o dentitie primara formata din 20 de dinti. Cei mai multi copilasi manifesta dorinta de a mesteca lucruri cu o textura mai solida. Altii, din contra, se irita din cel mai mic lucru din cauza durerilor produse de cresterea dintilor si au gingiile umflate si extrasensibile.
Pentru a-l scapa pe cel mic de durere poti masa viguros timp de cateva minute zona dureroasa, poti unge zonele respective cu geluri special concepute pentru acest tip de durere sau ii poti administra un tratament cu ibuprofen sau paracetamol, numai daca medicul pediatru aproba acest lucru.
Mitul numarul 5 - Cerealele pe care le mananca cel mic il vor ajuta sa doarma bine noaptea
Acesta este un mit fara nici un strop de adevar. Somnul celui mic pe timpul noptii are legatura cu aplicarea unei rutine (la maxim 20.00 copilul este in pat, de exemplu) prin intermediul careia va invata sa doarma de unul singur la o ora fixata; somnul nu are legatura cu starea de foame sau de satietate. Tine minte ca foarte multi bebelusi reusesc sa doarma noptile dupa ce depasesc varsta de 3-4 luni.
Laptele matern si alti suplimenti nutritivi creati special pentru cei mititei trebuie sa fie administrati in primele 6 luni de viata; nu te grabi sa incepi sa-l hranesti pe sugar cu mancare solida pentru ca poate dezvolta diferite alergii alimentare. Tractul intestinal al bebelusului nu este suficient de mult dezvoltat in primele luni de viata, iar alimentele solide nu pot fi digerate in totalitate.
Un alt motiv pentru a nu-ti hrani sugarul cu mancare solida in primele 4-6 luni este reprezentat de supra-alimentatie, din moment ce copilul nu arata cand este satul. De asemenea, daca un sugar este hranit cu produse necorespunzatoare varstei pe care o are, exista pericolul inecarii cu respectivele alimente.
Mitul numarul 6 - colicile sunt produse de...
Inca nu se stie cu siguranta ce anume determina aparitia colicilor infantile, des intalnite printre sugari - prezenta gazelor intestinale, dificultati de alimentatie, dezvoltarea anumitor alergii etc. Incepand de la varsta de 2-3 saptamani, aproape orice bebelus se confrunta cu o stare de agitatie, mai ales spre sfarsitul zilei; aceasta este modalitatea lor de a face fata stimulilor din timpul zilei. Bebelusii care au colica sunt mult mai senzitivi fata de acesti stimuli.
Colica infantila afecteaza nou-nascutii in procent de 10-25%, manifestandu-se printr-un plans inconsolabil ce se repeta. De obicei apare in jurul varstei de 2-3 saptamani, atinge un "punct culminant" la 6 saptamani si apoi se imbunatateste treptat, disparand de la sine in jurul varstei de 3-4 luni.
Cel mai comun simptom se manifesta printr-un plans fara lacrimi ce poate dura timp de 2 sau 3 ore. Bebelusii care se confrunta cu aceasta problema par a fi in mari dureri si sunt greu de linistit. In timpul acestor "crize de plans", copilasul da din picioruse, iar abdomenul sau pare "umflat" si foarte incordat. Cei mai multi dintre bebelusi au in medie cam 2 episoade de plans pe zi; intre episoade se comporta absolut normal.
Nu exista nici un medicament care sa poata vindeca mai repede colica infantila. Trebuie sa-ti fie foarte clar atat tie, cat si celorlalti membri ai familiei ca aceasta colica reprezinta o problema benigna care se rezolva de la sine fara a lasa efecte secundare.
Pentru a mari confortul celui mic poti:
- sa strangi copilul in brate;
- sa-l mangai usor pe spate;
- sa-l scoti la o plimbare;
- sa-i pui in camera sa asculte o muzica linistitoare;
- sa-l masezi;
- sa folosesti un scaun cu vibratii.
Nici una dintre masurile de mai sus nu functioneaza in acelasi fel pentru toti copilasii care au colica infantila, insa le poti incerca pe toate pentru a descoperi variata adecvata bebelusului tau.
Mitul numarul 7 - copilul tau are nevoie zilnic de multivitamine
In general nu este nevoie sa ii asiguri celui mic un plan alimentar nutritional care sa contina zilnic multivitamine. Copiii care au cu adevarat nevoie de vitamine si suplimente alimentare sunt aceia care au o dieta saraca, care au probleme cu ficatul sau se confrunta cu anumite probleme medicale cronice, mai ales cei care au o malabsorbtie - si au nevoie sa previna aceste deficiente.
Copilasii care sunt hraniti exclusiv cu lapte matern, cei care au pielea de culoare mai inchisa sau au o expunere la soare limitata pot avea, de asemenea, nevoie de suplimenti nutritivi. Cel mai bine este sa asociezi multivitaminele recomandate de medicul pediatru / medicul de familie cu o dieta echilibrata.
Mitul numarul 8 - premergatorul iti ajuta copilul sa mearga mai repede
In general este recomandat sa nu folosesti premergatorul, pentru ca aceasta nu numai ca nu-l va ajuta pe copil sa mearga mai repede, dar poate deveni periculos mai ales daca bebelusul este lasat nesupravegheat in premergator. Premergatoarele stationare sunt mult mai sigure. In cazul in care totusi decizi sa utilizezi un premergator mobil, asigura-te ca zona sa nu prezinte nici un pericol pentru siguranta copilasului (de exemplu, sa nu se afle in apropierea unor scari) si nu-l lasa nesupravegheat nici o clipa.
Mitul numarul 9 - pedeapsa si disciplina nu sunt acelasi lucru
Este important sa descoperi motivul care-l determina pe copil sa aiba rezultate slabe la scoala. Motivele din cauza carora copiii nu mai pot fi atenti in bancile scolii sunt numeroase:
- lipsa motivatiei de a invata;
- existenta unor probleme in camin - privind parintii sau alti frati;
- obiceiuri sau abilitati de invatare slab dezvoltate;
- probleme emotionale sau/si comportamentale;
- incapacitatea de invatare - dislexie, de exemplu;
- un nivel de inteligenta mai scazut;
- anxietatea;
- deprimarea.
Este dificil sa-ti imaginezi daca problemele copilului de la scoala sunt cauzate de probleme medicale (de depresie, de exemplu) sau daca aceste probleme incep de la faptul ca nu mai au rezultate bune la invatatura. Cei care inregistreaza performante scazute la invatatura se afla sub presiunea unui stres puternic si dezvolta diferite strategii pentru a-i face fata. Unii isi exteriorizeaza sentimentele, lucru ce poate conduce la etichetarea lor fie drept clovni ai clasei, fie drept "nebunii" clasei cu probleme comportamentale. Altii isi ascund foarte bine trairile si sentimentele, ajungand sa se planga zilnic de dureri de cap sau de stomac.
Numai un specialist poate evalua comportamentul si starile copilului tau pentru a stabili un diagnostic corect si pentru a veni cu cele mai bune solutii. Daca realizezi ca ai un copil ce se confrunta cu probleme la scoala vorbeste fie cu profesorul lui (invatator, diriginte), fie apeleaza la sfaturile unui psiholog. Indiferent de varianta pentru care optezi, ai grija sa nu-ti ia prea mult timp sa descoperi problemele copilului tau!
Mitul numarul 10 - copiii si adolescentii nu sufera din cauza depresiei si daca sufera, nu necesita tratament
In timp ce toata lumea stie ca depresia afecteaza aproximativ un procent de 20% din populatia adulta, nu este cunoscut suficient de bine faptul ca depresia reprezinta o problema majora de sanatate si in perioada copilariei si a adolescentei. De fapt, depresia copilului constituie o problema cu mult mai semnificativa decat depresia adultului; ea apare in timpul procesului de dezvoltare al copilului, putand interveni fara afisarea unor comportamente si sentimente.
Depresia copilului, lasata netratata, are urmatoarele consecinte:
- afecteaza performantele de la invatatura;
- influenteaza interactionarile sociale si dezvoltarea capacitatilor de comunicare cu cei din jur;
- distruge increderea in sine;
- poate conduce la abuzul de substante ilegale;
- poate dezvolta comportamente contradictorii, violenta si agresivitate;
- gandirea depresiva poate deveni o constanta in procesul de dezvoltare al personalitatii, copilul ramanand cu efecte secundare pentru restul vietii sale;
- in timp, depresia se poate termina cu un suicid.
Simptome comune depresiei copilului:
- tristetea;
- incapacitatea de a simti placere, de a se bucura de ceva, de a zambi;
- irascibilitate;
- oboseala;
- insomnii;
- incredere de sine foarte scazuta sau chiar inexistenta;
- incapacitate de interactionare cu cei din jur.
Comparativ cu adolescentii, copiii au si simptome fizice precum dureri puternice de cap sau de stomac, halucinatii, isi exprima frici exagerate. Adolescentii, in schimb, au ganduri cu adevarat "disperate", schimbari extreme de greutate (ingrasare/slabire brusca) si dorm excesiv in timpul zilei.

miercuri, 4 martie 2009

Viitoarele jucarii ale copiilor nostri

Cu ce se vor juca copii nostri? Siftables - o jucarie inteligenta

Ce este Siftables?
Siftables sunt mini calculatoare cu senzor de miscare, detector de vecinatate, display grafic, fără fir de comunicare. Ele acţionează în mod concertat pentru a forma o singură interfaţă: utilizatorii fizic pot manipula - aseza, grupa, sorta - pentru a interacţiona cu informaţiile digitale şi multimedia. Siftables oferă o nouă platformă de aplicatii pe care să corporale, vizuale şi aplicaţiile mobile.

Cine a creat Siftables?
Siftables a fost creat de către David Merrill şi Jeevan Kalanithi la MIT Media Lab.

Pentru cei care se tot intreaba oare ce sunt acestea, si ce stiu ele defapt sa faca si cum, priviti urmatorul material, si cred ca o sa va doriti si voi asa ceva pentru copilul vostru sau poate chiar pentru voi, totul ramane sa le mai gasim si pe piata, si sa avem si banutii necesari pentru asa ceva.

marți, 3 martie 2009

Hrana copilului in primul an de viata

"Ce poate sa manance copilul meu si ce nu poate?", este intrebarea pe care si-o pun toti parintii si care da cele mai multe dureri de cap.
Fiecare copil este diferit. Parintii inclina sa se lase influentati de ceea ce vad ca fac ceilalti copii si sa creada ca si micutii lor ar trebui sa faca la fel. Sa-i oferi copilului tau un bun start inseamna sa-l hranesti cu alimente nutritive, potrivite varstei.
O echipa de pediatri a stabilit ca intre 0-4 luni copilul trebuie sa consume doar lapte de la san sau lapte praf special conceput. Intre 4 si 8 luni, copilul poate consuma cereale din orez, imbogatite cu fier. Intre 6 si 8 luni puteti introduce in dieta copilului fructe si legume. Intre 7 si 10 luni micutul poate consuma carne pasata. Intre 9 si 12 luni poate consuma hrana maruntita iar dupa implinirea varstei de un an poate consuma lapte de vaca.
Aceste recomandari nu sunt decat aproximative. Toti copiii sunt diferiti si fiecaruia ar trebui sa i se permita sa se dezvolte in ritmul propriu.
Intre 0 si 4 luni
Desi pediatrii recomanda alaptatul la san, laptele praf asigura la fel de bine necesarul de substante nutritive in primele 6 luni de viata ale copilului.
Copiii alaptati la san trebuie hraniti la fiecare 2 sau 3 ore si mananca pana cand se satura. In cazul celor care sunt hraniti la biberon cantitatea recomandata variaza intre 680g-1134g, de 6-8 ori pe zi. Cand alegeti un anumit tip de lapte aveti grija sa fie imbogatit cu fier.
Intre 4 si 8 luni
Majoritatea copiilor incep sa consume cereale de orez, In aceasta perioada cerealele ar trebui sa suplimenteze nu sa inlocuiasca laptele. Cerealele sunt o buna sursa de fier, zinc si acid folic dar nu contin suficiente proteine, calciu sau grasimi.
La sase luni
Rezervele de fier ale organismului unui copil sunt epuizate. Asta poate duce la anemie, ce poate impiedica dezvoltarea normala, atat fizica cat si psihica a unui copil. De-aceea medicii recomanda cereale imbogatite, in special daca alaptati la san, pentru ca laptele natural este mult mai sarac in fier.
Amestecati o singura lingurita de cereale cu 4-5 lingurite de lapte de la san, lapte praf sau apa si hraniti copilul cu acest amestec decat o data pe zi, pentru inceput, pentru a verifica daca micutul este alergic. Daca nu este nimic in neregula atunci ii veti putea da o jumatate de ceasca de cereale imbogatite, de doua, trei ori pe zi.

Hrana bebelusului

Retete pentru prepararea mancarii pentru bebelusi se gasesc peste tot. Trebuie doar sa combini fructele sau legumele si carnea. In acest mod ii poti oferi mancare sanatoasa puiului tau, preparata in casa cu dragoste si grija. Retele nu sunt complicate si prepararea lor nu dureaza mult. Invata cum sa faci mancarea sa para interesanta pentru copil!
Mancare pentru bebelusi
Primele intalniri ale bebelusului cu mancarea se pot transforma in obiceiuri pe care le va folosi toata viata atunci cand mananca. Un regim alimentar format doar din mancare conservata (cumparata) nu ii va oferi copilului toate substantele necesare. Ca parinte poti schimba multe in alimentatia copilului tau. Cand prepari mancarea stii care ii sunt gusturile. Stii cum sa tai legumele, stii sa le alegi marimea pentru ca micutul sa le manance usor.

De asemenea mancarea va avea mai multe vitamine si minerale. Poti inlatura partea grasa de la carne sau de la peste. Incearca sa pastrezi la frigider mancarea facuta de tine. Asigura-te ca pachetelele sunt datate – vei sti cand le-ai facut. Multi copii se obisnuiesc atat de mult cu mancarurile pasate incat refuza alte texturi. Deci ar putea dura pana cand copilul va accepta si altceva. Urmatorul stadiu in alimentarea copilului este mancarea de tip “deget”.
- Ai grija de mancarea tare sau cu forma rotunda – copilul se poate ineca.
- Asteapta patru zile pana incerci sa ii oferi o noua mancare. Ai grija la alergii!
- Nu ii permite copilului sa alerge sau sa se joace cu mancarea.
- Invata-ti copilul sa mestece mancarea bine inainte de a inghiti.
- Ofera-i bucati mici de mancare.
- Incearca sa combini mancarea noua cu cea veche, preferata – e posibil sa le accepte mai usor.
- Nu-ti forta copilul sa manance, dar asigura-te ca se obisnuieste cu gustul si cu textura.
Unele probleme des intalnite sunt de parinti sunt atunci copilul prefera mancarea pasata. Poti face ca hranirea sa nu mai fie un chin urmand niste reguli simple:
- Incearca sa accepti deciziile copilului – daca el nu mai vrea sa manance sau daca nu accepta deloc mancarea, nu insista prea mult. Copiii mici au o abilitate naturala de a realiza cand le este foame sau cand s-au saturat.
- Lasa copilul sa manance odata cu toata familia. Incearca sa ii dai aceeasi mancare. Daca familia mananca alimente sanatoase, copilul ar putea adopta aceeasi atitudine. Stim cu toate ca prin imitatie copiii invata.
- Asigura-te ca atmosfera in timpul meselor este vesela, relaxanta.
- Nu folosi niciodata mancarea ca premiu sau pedeapsa.
- Copiii mici vor face multa mizerie. Nu ii opri insa sa atinga mancarea, sa o simta si sa o guste!Gaseste metode amuzante de a introduce mesele copilului. Cine ar putea rezista unei mese in care mancarea are forma unui clovn sau a unui dinozaur? Alta smecherie importanta este pacalitul copiilor. Da, ai citit bine. Ascunde fructe sau combina legume cu o mancare pe care o adora! Ce spui de prajiturele de ovaz si paine? Dar de o prajitura cu banane sau morcov?
Mancare cat mai sanatoasa pentru copil
Concentreaza-te pe multe legume, mai ales pe cele de culoare inchisa si portocalie. Adauga pastai sau fasole. Incearca si produse din grau. Copilul tau ar trebui sa accepte fructe, fie ele proaspete sau uscate. Carnea de pui si pestele nu ar trebui sa lipseasca nici ele. Incearca sa le coci, prajesti sau fierbi. Adauga alune, nuci, lactate si uleiuri vegetale. Alimentele importante pentru copil trebuie sa contina fier, calciu, vitaminele A si C si acizi grasi de tipul omega 3.
1. 2 sau 3 cesti de lapte sau alte forme ale lui: branza, budinca, iaurt sau milkshake.
2. 4 portii de fructe sui legume.
3. 4 portii de paine si cereale
4. 2 portii de carne, fasole, oua sau unt de arahide
Reteta pentru prepararea unei gustari pentru bebelusul tau
Taie un morcov si un postarnac si piseaza-le – tocmai ai obtinut o sursa excelenta de beta carotina. Fa un piure din morcov si pastarnac fierte si adauga apa sau lapte pentru a face amestecul mai consistent. Alte optiuni ar putea fi broccoli-ul si conopida pe care le combini intr-o pasta. Si cartofii dulci sau spanacul sunt indicati. Piureurile din fructe sunt si ele foarte sanatoase. Ofera-i copilului tau pere, mere, avocado, kiwi si pepeni galbeni. Adauga linte fiarta si apoi maruntita la legume – este simplu de facut!
Pentru o gustare poti adauga cartofi, porumb dulce si fileu de cod. Evita legumele tari, bomboanele, acadelele, alunele si popcornul pana la varsta de 3 ani. Taie bucati mici de legume – ai mare grija, copilul se poate ineca! Iata cateva retete pentru o gustare sanatoasa:
1. Fierbe cartoful dulce si morcovul pana se moaie. Paseaza-le si adauga si branza.
2. Fierbe broccoli pana se moaie si amesteca-l cu rosii. Adauga si migdale pisate.
3. Zdrobeste un avocado si adauga sardine dintr-o conserva. Pune amestecul pe o bucatica de paine prajita sau pe un biscuite.
Mancarea de tip “deget” recomandata copiilor
Cand copilul tau are intre 7 si 9 luni poti introduce in alimentatie mancarea de tip “deget”. Da-i voie copilului sa tina in mana si sa manance bucati de fructe spre exemplu. Acesta poate fi un pas in drumul la sfarsitul caruia va sti sa manance singur si il va ajuta de asemenea si la dezvoltarea motorie. Alimente de tip “deget” indicate sunt branza, pastele, untul de arahide, pestele, fructele de avocado si ouale. Poti crea combinatii gustoase si sanatoase pentru a face experienta mai placuta si amuzanta.
Poti pregati gustari delicioase si sanatoase pentru ca masa sa fie mai placuta. Alege spre exemplu branza, iaurt si fructe pisate pe care le asortezi cu unt de arahide si pulpa de fructe. Alte combinatii ar fi cu paine prajita, orez, legume coapte, mar sau bucati de para. Iata cateva optiuni in ceea ce priveste mancarea unui copil mic:
- Fructe – bucati mici de banana, piersica, para sau mar, bucati mici de avocado sau kiwi;
- Legume – cartofi copti sau morcov, broccoli, fasole verde, morcov pentru bebelusi;
- Bucati de branza;
- Oua fierte, tari;
- Stafide, caise, prune uscate;
- Sandwichuri interesante;
- Bucati mici de carne de pui sau alt fel de carne moale;
- Orez sau cereale in forma de “O”.