Un nou studiu de la ALSPAC, publicat în Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism (Jurnalul de endocrinologie si metabolism) a fost realizat pe 7,000 copii născuţi în 1991 şi 1992. Aceştia au fost măsuraţi şi au primit scanări DXA pentru a li se determina densitatea oaselor. S-a observat că cei născuţi de la mame cu cea mai mare expunere la soare în timpul sarcinii au fost cu 0,5 cm mai înalţi în medie, şi au avut o suprafaţă a oaselor cu 12,75 cm² mai mare, datorită creşterii oaselor în diametru, în comparaţie cu copii născuţi în luni mai întunecate.
Cercetătorii cred ca această mărire a masei oaselor este atribuită nivelului de Vitamina D. Lumina soarelui pe piele generează Vitamina D, care lucrează împreună cu calciul pentru a construi oase. Pentru majoritatea oamenilor, lumina soarelui este principala lor sursă de Vitamina D.
De asemenea, cercetătorii au mai măsurat nivelul de Vitamina D din sângele prelevat de la 350 de mame aflate în a 37-a săptamână de sarcină, şi rezultatele au reflectat de aproape nivelul de expunere la soare.
Femeile însărcinate ar putea vorbi cu doctorul lor în legătură cu luarea unor suplimente de Vitamina D, mai ales dacă copiii lor se vor naşte între Noiembrie şi Mai, când nivelul luminii soarelui este scăzut.
Sursa: stiintaazi.ro
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu