emag profishare

vineri, 11 iunie 2010

Sistem imunitar mai slab daca ne protejam exagerat


Copiii mici se joaca uneori cu obiecte pe care parintii le considera dezgustatoare. Este in natura lor; sunt curiosi, ating tot ce vad si nu se sinchisesc atunci cand mama le spune “Ia mana de acolo, e murdar”. Dupa autoritatile sanitare ne-au indemnat pe toate caile sa mentinem cat mai bine igiena, sa ne spalam in mod regulat pe maini si sa folosim cat mai des gelul antibacterian, e greu sa nu ne gandim la efectul pe care toate aceste precautii il au pe termen lung asupra sanatatii.

Bolile infectioase sunt un motiv real de ingrijorare, dar exista voci care sustin ca societatea moderna exagereaza in privinta protejarii celor mici de microbi si bacterii. Numeroase cercetari arata ca expunerea copiilor la microbi le intareste sistemul imunitar, protejandu-i astfel de unele boli mai tarziu in viata.

Acest curent de opinie sustine ca limitarea expunerii copiilor la paraziti, bacterii sau virusuri, in primii ani de viata ii face vulnerabili mai tarziu, in perioada adulta, la alergii sau alte afectiuni, precum astmul sau bolile autoimune. De fapt, copiii care si-au petrecut prima parte a copilariei intr-o gospodarie la tara sau care au fost dusi devreme la gradinita par sa fie mai putin afectati de alergii.

Intr-un studiu recent, prof. McDade si colaboratorii sai au demonstrat ca incidenta infectiilor in organismul adultlor este mai redusa daca pana la varsta de doi ani au fost mai expusi la fecale animale si au suferit mai des de diaree. Infectiile in organism sunt asociate cu numeroase boli cronice, precum bolile cardiovasculare, diabetul sau Altzheimer.

In ultima jumatate de secol, odata cu modificarea substantiala a comportamentului uman, s-a constatat ca multi dintre acesti microbi au inceput sa dispara. “Aceasta disparitie are consecinte – unele bune, altele rele”, sustine prof. Blaser.
Cand exageram cu masurile de igienizare a mediului in care se dezvolta sugarul pentru a il proteja de diverse boli riscam sa il lipsim de posibilitatea de a isi dezvolta un sistem imunitar puternic.

Articol integral in pe hotnews.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu