emag profishare

vineri, 9 aprilie 2010

Cum sa-l dezvat de suptul degetului!


Sa dezobisnuiesti un copil de suptul degetului este intrucatva asemanator cu efortul de a convinge un fumator sau un alcoolic sa renunte la viciu.
Copilul este dependent, iar masurile punitive nu vor face decat sa-i intareasca fixatia. Il poti incuraja, dar nu-l poti si forta si, mai ales, nu are rost sa-l faci sa se simta vinovat.

De ce isi suge degetul?
Iata cateva dintre cele mai frecvente cauze pentru care copii se "ataseaza" excesiv de propriul deget:
* Foamea (lactatie insuficienta, intervale prea mari intre mese)
* Durerea fizica (colici, primii dinti)
* Lipsa de securitate emotionala
* Gelozia fata de fratior sau surioara
* Timiditatea

Iata cateva sfaturi
* Nu-l certa! Iti va prelua starea de nervozitate.
* Nu aplica masuri de corectie si observatii umilitoare in public! Risti sa-ti transformi copilul intr-un mic complexat!
* Nu-i atrage atentia de cate ori observi ca duce degetul la gura. Vei intari fixatia.
* Nu aplica chinia, praf de ardei iute, otet sau sare de lamaie pe degetul impricinat. Ii vei cauza afte, hiperaciditate sau rani pe degetul deja lezat.
* Nu incerca nici sa-i extragi cu forta degetul din gura.

Acest obicei poate să provoace apariţia unor dureri la nivelul degetului, dar mai ales deformarea boltei palatale şi creşterea defectuoasă a dinţilor. Copiii mici adoptă acest obicei pentru că se plictisesc şi li se pare confortabil. Pentru a-l face să renunţe poţi începe prin a-i arăta copii care au dinţii ieşiţi în afară sau strâmbi şi să-i spui că aşa îi va avea şi el dacă va continua. Apoi, poţi să-l înveţi câteva metode prin care să se stăpânească atunci când vrea să bage degetul în gură. Spune-i că în momentul critic este bine să-şi bage mânuţele în buzunar sau, dacă e în pat, sub pernă. Apoi învaţă-l să se relaxeze altfel - ascultaţi muzică împreună, jucaţ i-vă sau citiţi (copilul ar trebui să ţină cartea şi astfel nu-şi va suge degetul în timp ce tata sau mama îi citeşte).

ATENŢIE!
Din punct de vedere clinic, aceste obiceiuri pot fi expresia unor caractere fobice sau obsesive şi pot fi cauzate de diferite anxietăţi legate de
mâncare, apă, îmbrăcat, plimbare, anumite persoane sau obiecte. Ele sunt, în general, asociate diferitelor forme de stres, precum plictiseala sau singurătatea.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu