emag profishare

vineri, 31 iulie 2009

Saptamana Mondiala a Alaptatului.

Vietile a circa 1,3 milioane de copii ar putea fi salvate in fiecare an, daca acestia ar fi alaptati de mamele lor, sustine Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS), care precizeaza ca insuficienta informare a femeilor privind avantajele si importanta alaptarii le determina sa renunte la acest lucru, transmite Reuters.

Mai putin de 40% dintre mamele din toata lumea isi alapteaza copiii in primele sase luni de la nastere, urmand recomandarile OMS. Insa, tot mai multe renunta la alaptare pentru ca nu-si pot invata bebelusul sa suga cum trebuie sau pentru ca acest lucru le provoaca durere sau disconfort.

"Cand vine vorba sa alapteze efectiv, femeile nu au niciun sprijin practic in acest sens", a spus Constanza Vallenas, expert OMS. Potrivit acesteia, acest lucru se intampla atat in tarile sarace, cat si in cele bogate, iar proaspetele mame ar trebui sa primeasca mai multa asistenta in spitale, in clinici sau in cadrul comunitatii.

Potrivit recomandarilor OMS, alaptarea unui nou-nascut trebuie inceputa in prima ora de la nastere, iar in primele sase luni de viata, bebelusii ar trebui sa fie hraniti numai cu lapte matern, evitandu-se apa si alte tipuri de bautura si mancare. Laptele mamei ofera copiilor elemente nutritive vitale, care le intareste sistemul imunitar, impotriva unor boli precum diaree sau pneumonie.

Daca 90% dintre mamele din intreaga lume si-ar alapta bebelusii in primele sase luni de viata, 13% din cele 10 milioane de copii sub cinci ani care mor prematur in fiecare an ar fi salvati, a evidentiat Constanza Vallenas, in cadrul unei declaratii sustinute la sediul OMS de la Geneva, pentru a marca Saptamana Mondiala a Alaptatului (1-7 august).

marți, 28 iulie 2009

Despre aparitia dintilor la Bebelusi.

Desi dureaza cateva luni pana apar “dintii de lapte”, ei cresc constant inca de la nastere. Parintii pot urmari pozitia lor marcata de mici umflaturi la nivelul gingiilor. Varsta la care apare primul dinte variaza intre 6 si 10 luni.

Si in aceasta privinta fiecare copil este diferit, de aceea data aparitiei primilor dinti, precum si ordinea aparitiei acestora sunt foarte diferite de la un bebelus la altul
La unii bebelusi primul dinte poate apare pe la 3 luni, la altii dupa prima aniversare. Deci, aveti rabdare, caci un lucru este sigur: dintisorii vor apare singuri inainte ca bebelusul sa implineasca 2 ani.

S-a observat ca la bebelusii cu membrele mai lungi, precum si la cei care sunt alaptati, dintii le apar mai devreme decat la bebelusii mai dolofani.

Cel mai adesea, dintii incep sa apara pe la 6-7 luni. In general, un copil are toti dintii de lapte pe la 2 ani (cu variante de cateva luni).

Iata, desprecopii va prezinta o imagine explicativa despre varsta de aparitie a dintilor:


Primii dinti care apar sunt cei doi dinti centrali de jos (incisivii centrali). Urmeaza apoi cei doi dinti centrali de pe maxilarul de sus. Incisivii sunt dinti de taiere, retezare. Urmatorii dinti apar la anumite intervale de timp pana la doi ani si jumatate, trei ani, cand apar molarii posteriori (dinti de zdrobire).

Mai tarziu, intre 6 si 8 ani, dintii de lapte incep sa cada. Ei sunt impinsi afara de dintii permanenti care le vor lua locul.

Continuare articol: desprecopii.ro

miercuri, 15 iulie 2009

Pampers dance

Dupa ce acum cateva zile am postat ceva cu bebelusi dansatori care era prelucrat pe calculator, azi am gasit ceva care parca imi pare greu sa cred ca e real, dar este.
Un bebelus in pampers care danseaza mai ceva ca Britney, va las sa-l vedeti.

sâmbătă, 11 iulie 2009

Funny Roller Babies

Nu vreau sa fac reclama, dar clipul este superb, mai ales copilasii care daca s-ar naste asa de vioi precum in clipul urmator cred ca n-ar mai avea nevoie de parinti.



Iar daca mai vreti sa vedeti clipuri asemanatoare privinti si linkurile urmatoare:
Link1
Link2

duminică, 5 iulie 2009

Displazia de sold

Cu cat e depistata mai devreme, cu atat e mai usor de tratat. Fii atenta la semnele prin care o poti recunoaste

In general, imediat dupa nastere, nou nascutii sunt examinati riguros, si o eventuala displazie de sold nu are cum sa treaca neobservata. Daca e depistata atunci sau in primele 30 de zile de viata ale copilasului, tratamentul va fi simplu si va dura maximum doua luni, astfel incat, pana va implini trei luni, puiul tau va fi complet vindecat. Statistic vorbind, fetitele sunt mai predispuse sa se confrunte cu o displazie de sold (raportul incidentei pe sexe, masculin fata de feminin, este de 1 la 6). Pot fi implicate atat cauze genetice, cat si mecanice. In prima categorie se incadreaza prezenta in familie a unui caz de displazie de sold, de obicei la mama sau la sora copilasului. Tot aici intra si activitatea hormonala feminina ridicata - adica numarul mare de estrogeni – care influenteaza laxitatea ligamentara si capsulara. Din cea de-a doua categorie fac parte traumatismele suferite de bebelus in timpul nasterii normale.

Cum o recunosti
Semnele sunt vizibile cu ochiul liber. Daca observi ca are un piciorus mai scurt, pliuri asimetrice in zona feselor ori daca miscarea coapselor este ingreunata sau se aude un clic, atunci e bine sa-l duci la medic. Prin doua teste specifice, pediatrul isi poate da seama daca este ceva in neregula cu puisorul tau. Ortolani este numele primului test, prin care medicul ii flexeaza coapsele pe bazin, iar apoi le indeparteaza, iar Barlow este cel de-al doilea, in care ii apropie genunchii, pentru a vedea gradul de mobilitate al soldului.

Cum se trateaza
Fie ca e vorba de displazie unilaterala fie de cea bilaterala, se incepe un tratament ortopedic, care poate sa insemne purtarea unor chilotei de abductie
Displazia de sold, ori a doua scutece unul peste altul, pentru a tine coapsele departate. Tratamentul nu este dureros, dar este necesar, pentru ca o treime dintre cazurile de displazie de sold ajung la stadiul, mai grav, de luxatie de sold.

Ecografie, pentru diagnostic corect
Dupa doua luni, copilului i se pot face si ecografii inainte de punerea diagnosticului, iar radiografii, abia cand e mai maricel.

Riscurile diagnosticarii tarzii
Specialistii in ortopedie spun ca diagnosticare tarzie inseamna dupa primele trei luni de viata. Daca copilul incepe sa mearga fara ca soldul sa fie repus in pozitie normala, va avea un mers schiopatat, in cazul in care displazia este unilaterala. Un mers leganat, de ratusca, apare atunci cand are displazie bilaterala. Oricum, diagnosticarea tarzie face ca tratamentul sa insemne imobilizari prelungite si interventii chirurgicale dificile. In mai mult de 50% din cazurile diagnosticate cu intarziere, copiii vor avea nevoie de proteza de sold cand vor ajunge la varsta adulta!

Sursa: benessere.ro