emag profishare

marți, 27 ianuarie 2009

Bebeluşi simpatici

Azi am de gand să vă propun 2 filmulete funny cu 2 copilaşi la fel de dragălaşi.
Din ciclul, de ce nu dorm unii copii sau vreau să dorm şi eu.

Şi ai grijă la presiune că altfel te ia valul

luni, 26 ianuarie 2009

To Colic or not to Colic


Si uite-asa va intoarceti intr-o buna zi cu bebelusul acasa de la maternitate si totul e perfect (perfectiunea fiind redefinita desigur in termeni de putin somn si multa ingrijorare inutila). Pana cand bebe incepe sa planga si nu se mai opreste si nici tu nici consortul nu stiti ce sa-i faceti, in ciuda faptului ca in toate cartile scrie ca instinctul matern trebuie sa-ti dicteze intotdeauna foarte clar ce are copilul si cum sa-l faci sa se simta mai bine si deci sa taca. Numai ca in practica odrasla pare sa planga intotdeauna la fel (adica tare) si nu se opreste nici dupa ce ai epuizat toata lista de posibile probleme enumerate la pagina 25. Dealtfel, nici dupa ce ai aruncat pe fereastra pagina 25, impreuna cu celelalte 600 de pagini ale cartii cu pricina si cu inca alte trei carti care sustineau acelasi lucru, bebe nu se opreste din plans. Trece-o zi, trec doua, trec trei, pana ajungi in punctul in care ai incerca si voodoo magic, poate-poate ajuta cu ceva. Probabil ca cel care va inventa vreodata un remediu universal pentru colicii bebelusilor va deveni cel mai bogat om din lume.

Pana una-alta insa, Amazon face afaceri bune cu orice titlu care include cele trei cuvinte magice: bebe, colici, somn. Sau echivalente. Sa luam best-sellerul “Bebelusul meu e cel mai fericit”, al dr. Harvey Karp, pediatru si profesor la UCLA School of Medicine. Doctorul asta a studiat el ce-a studiat si, desi nu pretinde ca a descoperit cauza clara a colicilor, macar a gasit cateva chestii care ajuta. El isi rezuma metoda de calmare bebeluseasca prin 5 de S:

1. Swaddling (infasat)
2. Side/stomach position (pozitionare pe o parte/pe burta)
3. Shhhing (aici cred ca nu mai e nevoie de traducere)
4. Swinging (leganat)
5. Sucking (supt)

Nici macar nu sunt cine stie ce noutati, nu? Teoria dr. Karp este ca bebelusii au un reflex de calmare, care, la fel ca reflexul de flexare a genunchiului la lovirea unui anumit punct, necesita indeplinirea celor 5 conditii enumerate mai sus. Uneori reflexul se poate declansa si cu 2-3 conditii indeplinite, dar majoritatea bebelusilor au nevoie de toate 5.

De asemenea, dr. K este de parere ca primele trei luni de viata ale bebelusilor reprezinta de fapt un al patrulea trimestru de sarcina, timp pe care ar fi trebuit sa-l petreaca in uter, daca n-ar fi fiinte umane cu creiere mari, in capete si mai mari. Cu alte cuvinte, ori ne nastem la 9 luni de sarcina, cu un sistem nervos incomplet dezvoltat, ori nu putem supravietui ca specie. Asa ca scopul principal al celor 5 S este de fapt sa mimeze mediul intrauterin cu care bebe a fost obisnuit atat timp: zgomotele infundate, leganatul, spatiul stramt. Suptul si statul pe o parte nu prea stiu cum sa mi le explic, dar daca functioneaza, cui ii mai pasa?

Un lucru foarte bun la “The Happiest Baby” este ca exista si in varianta DVD (din pacate inca nu este disponibila si in limba romana) pentru ca fericirea bietilor parinti somnambuli sa nu depinda neaparat de citirea unei carti de 300 de pagini. Iar 40 de minute de imagini pot fi mai edificatoare decat orice text. Ce nu mi-a placut insa, pe langa muzica cheesy (oameni buni, nu bebelusii sunt cei care se uita la filmul asta!), a fost faimoasa simplicitate americana, care poate naste monstri de genul: infasarea copilului din doua miscari jos-sus (down-up, down-up) e prea greu de retinut, hai sa-i spunem mai bine “dudu wrap”. Ca nu degeaba avem creierele astea mari. Duh!

Iată şi cum se face înfăşarea DUDU ce explicată în carte şi pe DVD.



SURSE:

Amazon reviews - The Happiest Baby on the Block (EN)

Editura Curtea Veche – Bebeluşul meu e cel mai fericit. Cum să vă liniştiţi nou-născutul care plânge şi să-l faceţi să doarmă mai mult (2007) (RO)

Site-ul The Happiest Baby on the Block (EN)

luni, 12 ianuarie 2009

O lună cu Alexia Gabriela

Azi se împlinește o lună de când am născut o fetiță frumoasă și drăgălașă, adica pe Alexia. Cu această ocazie vă prezint căteva imagini din prima ei lună de viață și îi urez LA MULȚI ANI !

marți, 6 ianuarie 2009

Moduri de adormit copilul

Cred că pentru mulți părinți aceasta este o mare problemă la nașterea unui copil în primele luni de viață.
Nou-născuții par să aibă trei feluri de somn:
- somnul liniștit (profund și calm)ș
- somnul activ (însoțit de mișcări de supt, strâmbături și mișcări rapide ale ochilor);
- somnul întrerupt (copilul adoarme, se trezește și adoarme iar).
La începutul primului an de viață, copilul dumneavoastră probabil că va avea nevoie de ajutor pentru a adormi. Nou-născutul are adeseori probleme în a se deconecta de la stimulii externi pentru a adormi. Cel mai bun mod de a liniști copilul pentru a-l pregati de somn este să-l alăptați sau să-i dați biberonul. Dacă nu-i este foame, puteți încerca și următoarele idei:
  • Înfășați-l sau legănați-l până când adoarme. Cam după patru luni de viață așsezați copilul în pătuțul lui înainte de a adormi complet, pentru a-l învăța să doarmă fără ajutor.
  • Plimbările cu mașina, cu căruciorul, legănarea și ritmul mersului dumneavoastră când îl țineți în brațe vor adormi orice copil agitat.
  • Asigurați-i un fond sonor ritmic și în surdină. pentru aceasta puteți pune o muzică încet, dar sunt eficiente și „torsul„ ventilatorului, vaporizatorului, mașinii de spălat vase sau aparatului de aer condiționat. Dacă-i puneți o înregistrare cu bătăile inimii din nou și din nou, chiar după naștere, îi puteți aminti de viața din uterul mamei și astfel se poate calma. Înregistrările cu sunetul bătăilor inimii în fundal sunt de asemenea potrivite.
  • Luați copilul în poală, așezați-l pe burtică și frecați-l ușor pe spate.
  • Aerul proaspăt le face deseori somn copiilor. Ducp nu este prea frig, luați copilul afară pentru un timp sau așezați-i pătuțul în apropierea unei ferestre deschise, la adăpost de curent.
Cam acestea sunt câteva recomandari, eu țin să precizez ca bebelușul meu adoarme foarte repede ținându-l pe burtă pe pieptul meu cu căpușorul pe inimă, ceea ce probabil îi aduce aminte de cand era în burtică.